BAT го превзема Reynolds за 49,4 милијарди долари

British American Tobacco (BAT) во вторникот објави дека се согласил на условите за купување на американскиот Reynolds Americana, зголемувајќи ја својата понуда на 49,4 милијарди долари, за да се здобијат до 57,8 отсто од акциите во компанијата.

Повеќе: BAT го превзема Reynolds за 49,4 милијарди долари

Холанѓаните вљубени во Македонија

Саемското претставување на туризмот на Република Македонија за 2017 година почна со саемот за туризам во Утрехт, Холандија, каде Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија како и секоја година, така и оваа ја промовираше туристичката понуда на земјава.

Повеќе: Холанѓаните вљубени во Македонија

Инвеститорите се „ослободуваат” од фунтите, се вложува во злато

Инвеститорите ги продаваат фунтите и акциите, барајќи засолниште во злато и јапонскиот јен. Таквата реакција на инвеститорите предизвика несигурност по повод излегувањето на Велика Британија од Европската унија и политиките на новоизбраниот претседател на САД, Доналд Трамп.

Повеќе: Инвеститорите се „ослободуваат” од фунтите, се вложува во злато

СДСМ со одлични мерки за граѓаните - еве што најавија

СДСМ ветува дека ќе им помогне на граѓаните да можат да отворат сопствен бизнис, со тоа што ќе добијат бесплатен деловен простор.

Повеќе: СДСМ со одлични мерки за граѓаните - еве што најавија

Со три блок трансакции започна седмицата на Македонска берза

Првиот ден од новата трговска седмица на Македонската берза со хартии од вредност го одбележаа блок трансакциите со акциите три домашни компании кои остварија милионски износи.

Повеќе: Со три блок трансакции започна седмицата на Македонска берза

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА ОД УЈП: Еве што мора да направат грѓаните до 15 март

Годишна даночна пријава задолжително се поднесува најдоцна до 15-ти март 2017 година, доколку во изминатата 2016 година, освен плата или пензија или приход од земјоделска/самостојна дејност, се оствариле и дополнителни приходи.

Повеќе: ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА ОД УЈП: Еве што мора да направат грѓаните до 15 март

Царинската управа минатата година инкасирала 1,1 милијарда евра!

- Царинската управа на Република Македонија ја заврши 2016 година со вкупно остварени приходи во износ од  72,9 милијарди денари  (околу 1,1 милијарди евра), што претставува за 8,5%, односно за 5,7 милијарди повеќе од приходите во 2015 година. Ова претставува значителен успех при наплата на давачките во надлежност на Царинската управа, а тоа се: давачки при увоз (царина, данок на додадена вредност, акцизи и надоместоци) и наплата на акциза не само при увоз, туку и во внатрешен промет, соопшти Царината.

Повеќе: Царинската управа минатата година инкасирала 1,1 милијарда евра!

Највисока плата во Словенија, а најниска во Македонија!

Според последните податоци, во изминатава година највисока просечна плата во регионот била во Словенија (1,020,40 евра), а најниска во Македонија (363,80 евра).

Повеќе: Највисока плата во Словенија, а најниска во Македонија!

Страница 2 од 144