ЗАЕВ ВО АКЦИЈА - Ја отвори првата фабрика

Премиерот Заев денеска заедно со амбасадорот на САД, Џес Бејли, потпретседател на операциите на фабриката „Адиент“, Владимир Теплик, и директорот на Дирекцијата за странски инвестиции, Виктор Мизо, ја пресече лентата на новата фабрика во ТИРЗ Струмица.

Повеќе: ЗАЕВ ВО АКЦИЈА - Ја отвори првата фабрика

Нови пари во Македонија!

Банкноти од полимер во апоени од 10 и од 50 денари се очекува да се појават до крајот на годината. Народна банка на Електронскиот систем за јавни набавки објави оглас за печатење на апоените и затоа ќе плати 127 милиони денари без ДДВ или околу 2 милиони евра. Критериум за добивање на договорот е најниска цена. Понудите може да се доставуваат до 24 јули. Станува збoр за печатење на 25 милиони парчиња во апоени од 10 денари и 15 милиони парчиња апоени од 50 денари. Вкупната вредност на новите апоени кои ќе бидат пуштени во оптег е милијарда денари.

Повеќе: Нови пари во Македонија!

ЗАЕВ: Инвестиции и се потребни на Македонија и силно сме насочени кон создавање стабилна деловна клима!

Интегрален текст од обраќањето на премиерот Зоран Заев на свеченоста по повод отворањето на новата фабрика „Адиент“ во Tехнолошко индустриската развојна зона – Струмица:

Повеќе: ЗАЕВ: Инвестиции и се потребни на Македонија и силно сме насочени кон создавање стабилна деловна...

Вол Стрит е во стагнација пред одлуката на Банката на федерални резерви

Акции на Вол Стрит на почетокот на денешното трговување стагнираат, бидејќи пазарот ја чека одлуката на Федералните резерви на САД (ФЕД) околу каматните стапки по мрачните податоци за инфлацијата во САД.

Повеќе: Вол Стрит е во стагнација пред одлуката на Банката на федерални резерви

Две блок трансакции на берзата

Денешниот трговски ден го одбележаа две блок трансакции. Блок трансакцијата со акцијата на Макошпед АД Скопје се најде на врвот по прометот. Преку неа беа истргувани вкупно 123.390 акции, реализиран промет од околу 22,8 милиони денари и учество од 49,62 отсто во вкупниот промет на денот.

Повеќе: Две блок трансакции на берзата

Банката на федерални резерви ја зголеми каматната стапка

Aмериканската централна банка, Банката на федерални резерви (ФЕД) ja зголеми основната каматна стапка за четвртина процентен поен.

Повеќе: Банката на федерални резерви ја зголеми каматната стапка

Еве за колку денари ќе поскапат цигарите од 1 јули!

Од први јули годинава се очекува поскапување на цигарите во Македонија. Според пресметките, кутија цигари ќе поскапи за околу 4 денари. Со ваквото покачување, до 2023 година се очекува кутија цигари да поскапи и за 40 денари.

Повеќе: Еве за колку денари ќе поскапат цигарите од 1 јули!

Органско производство во земјоделието со помош на 100 % Хербални производи кои се апслутно безбедни и ефикасни.

1. Зошто доминира конвенционалниот пристап на земјоделско производство во Македонија?

- За да се задоволат зголемените потреби од храна во земјоделското производство често пати во производството се користат прекумерни и неконтролирани количини хемиски импути (ѓубрива и заштитни средства), неретко проследени со нестручност не водејќи сметка за безбедноста на производите како здрава огранска храна.

При конвенционалниот пристап на производство се употребуваат синтетички компоненти за зголемување на приносите по единица површина што стана рутински дел на модерното конвенционално земјоделско производство иако континуирано се зголемуваат сознанијата за несаканите ефекти од нивната примена.

Во последно време земјоделските производители трчајќи по профит не водат многу грижа за производство на здрава и безбедна храна што е многу важно за здравјето на луѓето и животните, ниту пак водат грижа за нарушувањето на основните принципи за заштита на еко и агроеко системот.

 

2. Како да се промени состојбата во Македонското земјоделство?

- Постепено македонските земјоделски производители треба да се насочуваат кон органско земјоделство.

 

3. Што преставува органско земјоделство?

-  Земјоделското производство кое се потпира на неупотреба на хемиски средства ( синтетичко потекло) или попознато како органско земјоделство ги вклучува сите техники на земјоделско производство кој применуваат начин на добивање здрава храна, истовремено зачувувајќи ја човековата околина, што значи ги исклористува и применува биолошките и механичките методи наспроти синтетичките материјали.

4. Што се нуди на Македонскиот пазар за производство на безбедна и здрава органска храна?

-  Во контекст на погоре кажаното сакаме да ја запознаеме стручната јавност и земјоделските производители дека стручниот тим во Фармацевтската индустрија Интер-Еврогенекс од Ново Село - Струмица , водејќи се од максимата за здрава и безбедна храна пред 5 години воведе иновативна програма за добивање на биоѓубрива и биостимулатори како и додатоци во храната со широк спектар на дејство. Произведените производи можат да се користат во било која фаза од развојот  кај сите видови растенија и новата технологија користена за овие производи имаат похуман начин во производството на храна односно создаваат предуслови за добивање на здрава и безбедна храна, бидејќи во прв ред ги става здравјето на луѓето и животните и ја почитува природната еколошка равнотежа и незагадувањето на животната средина.

 

5. Кои предности ги имаат 100% Хербалните производи на Интер-Еврогенекс -Буба Стоп, Стоп Нематоди  и Вирустоп?

- Буба Стоп е повеќе наменско биоѓубриво, биостимулатор и подобрувач на својствата на почвата со широк спектар на дејство. Воедно нема никаков штетен ефект врз растенијата, како и животната средина, воедно нема ни каренца. Има значително влијание врз зголемување на приносите и квалитетот на самиот производ.

 

- Стоп Нематоди  е 100% чист, еколошки препарат, со препорака за негова употреба при органско производство (здрава храна). Составен е од стручно и грижливо одбрани растенија ( екстрахирани во вода), со потврдено фармаколошко дејство и со нулта толеранција на токсичност. Ги уништува сите видови нематоди ( сапрофитни и паразитски ) што го прави ефикасен и безбеден, овозможува брза регенерација на кореновиот систем, нема штетно влијание врз кореновиот систем, нема штетно влијание врз конзуматорот и нема каренца.

 

- Вирустоппреставува хербален производ кој се користи како додаток на исхраната кај животните кои помага во спречувањето и лекувањето на животните од вирусни заболувања. Преставува микс на екстракти од стручно селектирани растенија, нема штетно влијание врз животните и во производите од животинско потекло, го зајакнува имунитетот кај животните , нема каренца.

 

 

6. Ефекти од примената на новите производи од Фармацевтска Индустрија Интер-Еврогенекс.

-БубаСтоп  има влијание врз снагата , енергијата на ‘ртење и процентот на ‘ртење на семето, има влијание врз хектолитарската маса и висината на приносот, има влијание врз оживувањето и развојот на кореновиот систем, порастот и развојот на растенијата. Има позитивно влијание врз зголемувањето на лисната маса и фотосинтезата. Има влијание врз регенерацијата на оштетените растителни органи после паѓањето на град и измрзнувањето, има влијание врз намалувањето на климатските стресни ситуации во најчуствителните фази од развојот на растенија, ниски и високи температури, суша и слично. Значително го зголемува приносот содржината и квалитетот на производите.

 

-Стоп Нематоди 

ги уништува ефикасно сите видови на нематоди кај сите видови растенија и во било која фаза од нивниот развој, овозможува брза регенерација на оштетениот коренов систем на нематоди, што овозможува продолжување и забрзување на неговата функција во текот на вегетацијата што приднонесува до повисок и поквалитетен краен производ.

 

 

-Вирустоп  има превентивно дејство против поголем број вирусни заболувања кај животните меѓу кои и лекување на болеста Син Јазик кај овци, кози, говеда и сл.

Сите три наведени производи лесно се применуваат без штетни последици врз имплементаторот и врз животните.

Производите на Интер-Еврогенекс може да се најдат во сите подобро снабдени Земјоделски Аптеки а а за поголемите производители и регистрирани земјоделци може дирекно да се обратат во оваа компанија

 

www.interevrogeneks.com 

varumin@t.mk

00 389 2 3215 800 , 02 3215 801, 072 229 965 

Инфлацијата во Велика Британија најголема за четири години

Стапката на инфлација во Велика Британија се искачи на највисоко ниво во последните четири години, додека трошоците за живот се зголемија како резултат на слабеењето на вредноста на фунтата по гласањето за напуштање на ЕУ.

Повеќе: Инфлацијата во Велика Британија најголема за четири години

Кога да земете брз кредит?

Брзите кредити навистина станаа наше секојдневие. За добар дел од популацијата и редовна пракса. Нивната популарност секојдневно расте, па решивме да видиме зошто е тоа така. Што е тоа што ги прави кредитите како Форца толку атрактивни. Откако направивме анализа, еве што заклучивме:

Веќе си ги потрошил парите од платата, но не само нив туку и дозволениот минус на твојата сметка. Сега постои опасност сметката да ти биде блокирана и дополнително да ти се наруши кредитниот рејтинг со што ниедна банка нема да ти одобри кредит.

РЕШЕНИЕ - Избегни ја опасноста со земање брз кредит кој го враќаш со следната плата.

 

  • Кредитната картичка е одамна испразнета, а банките си го бараат своето. Секојдневно добиваш повици и пораки на мобилниот за да си ја платиш ратата или во спротивно целиот долг ќе ти биде доспеан. 

 

  • РЕШЕНИЕ - Олесни си го товарот со брз кредит до плата.

 

 

Секојдневно слушаш од пријателите или медиумите за случаи кога извршителите им наплаќаат на должниците неколкукратно поголема сума и за најмали износи на долг, а ти си еден од оние на кои истото им се заканува.

РЕШЕНИЕ - Плати ги натрупаните сметки со брз кредит и не дозволувај извршителот да тропне на твојата врата.

 

  • Ти требаат пари да помогнеш на член од семејството, а времето минува. Неколку банки веќе го одбија твоето барање за кредит? 
  • Брзо и едноставно решение – брз кредит!
  • Автомобилот ненадејно ти се расипа? Или полицаецот ти напиша висока казна? Време за чекање нема, а ситуацијата мора да се реши веднаш.

 

  • РЕШЕНИЕ – Навистина е едноставно, мобилниот во рака и аплицирај за брз кредит.
web counter
web counter

 

Страница 8 од 64

JW Player
JT Fixed Display