Еве зошто сокот од моркови е добар за вашето здравје!

Ретко луѓето имаат навика да пијат сокови од зеленчук, а тоа е голема грешка. Од мали нозе, во животот треба да воведете природни, здрави сокови, а таа навика да ја задржите и во старост.

 

Овие сокови содржат доволни количини хранливи материи и помалку шеќер за разлика од овошните сокови. Како што пишува Healthy Life Vision, постојат седум причини зошто би требало да пиете сок од моркови.

Корисен за црниот дроб

Морковот ја подобрува работата на црниот дроб и му помага на телото полесно да ги исфрли токсините.

Спречува рак

Каротеноидите кои ги содржи морковот, можат да помогнат при одредени видови тумор.

Го намалува холестеролот

Морковот го намалува холестеролот и му помага на телото да го исфрли како отпад.

Го подобрува видот

Морковот содржи големи количини А и бета каротен, кои имаат значајно влијание на зачувување на видот.

Го подобрува квалитетот на кожата

Големите количини витамин А во морковите делуваат како штит за кожата и спречуваат сушење.

Дава енергија

Овој зеленчук содржи железо кое му е потребно на телото да биде активно.

Го подобрува квалитетот на забите

Морковот содржи одредени минерали чиј антибактериски својства го штитат коренот на забите и помагаат да останат бели.

Loading...