Хрватската пејачка Тереза Кесовија ќе ја отвори ликовната колонија „Вевчански видувања“

Вечерва, од 21 часот, во населбата и истоимена општина Вевчани ќе биде отворена Осмата ликовна колонија „Вевчански видувања“, позната како “Фондација Киро Глигоров”.

Повеќе: Хрватската пејачка Тереза Кесовија ќе ја отвори ликовната колонија „Вевчански видувања“

„Струшки вечери на поезијата“ : Гостуваат 30-тина поети од странство

Подготовките за 56. издание на „Струшките вечери на поезијата“, кое годинава ќе се одржи од 23 до 28 август во Струга, се движат кон крајот. Поетски читања ќе има и во Охрид, Ресен, Битола и во Скопје.

Повеќе: „Струшки вечери на поезијата“ : Гостуваат 30-тина поети од странство

„Ослободување на Скопје“ прикажан на филмски фестивал во Шангај

Македонскиот кандидат за Оскар, филмот „Ослободување на Скопје” на Раде и Данило Шербеџија се прикажа на филмскиот фестивал во Шангај во рамките на програмата „Панорама”.

Повеќе: „Ослободување на Скопје“ прикажан на филмски фестивал во Шангај

Нова книга: Наградениот роман „Матис“ на Александар Иличевски

Книгоиздателството „Македоника“ од Скопје, неодамна го објави романот „Матис“ награден со „Руски букер“. Досега „Матис“ има повеќе изданија на руски јазик во десетици илјади примероци и е преведен на повеќе јазици.

Повеќе: Нова книга: Наградениот роман „Матис“ на Александар Иличевски

Моника Ангелевска во Белград ја претстави колекцијата „Воздух“

Младата дизајнерка Моника Ангелевска ja претставуваше Македонија на манифестацијата за млади дизајнери „Балкан арт фешн ивент“, кое се одржа во Белград. На манифестацијата имаше дизајнери од целиот Балкан. Моника пред белградската публика ја презентираше колекцијата „Воздух“ (Air).

Повеќе: Моника Ангелевска во Белград ја претстави колекцијата „Воздух“

Културни акции за унапредување на општините

Денес (22 јуни, четврток) во хотелот Холидеј ин во Скопје се одржа конференцијата „Културни акции за унапредување на општините – Регрантисти во рамките на проектот Граѓанско учество за локална демократија од ИПА 2 Програма за граѓанско општество и медиуми 2014-2015“, по повод завршувањето на проектот Граѓанско учество за локална демократија кој го спроведуваа Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ) и Центарот за развој на локалната демократија (ЦРЛД).

Повеќе: Културни акции за унапредување на општините

Изложба: „Почеток без крај” на Ана Ивановска

Во Уметничката галерија – Куманово, на 23-ти jуни во 20 часот, ќе се отвори изложбата „Почеток без крај” на ликовните уметници Ана Ивановска и Ангел Миов во организација на НУ Музеј Куманово и ЗПРУ Кибер Панк Куманово.

Повеќе: Изложба: „Почеток без крај” на Ана Ивановска

Завршува меѓународната ликовна колонија „Аполонија“

Познатиот уметнички фотограф кој е чест гостин на Меѓународната ликовна колонија, Рајко Р.Каришиќ и овој пат на Фондацијата ќе ѝ остави колекција фотографии на платно посветени на црквата св. Пантелејмон во селото Ума.

Повеќе: Завршува меѓународната ликовна колонија „Аполонија“

ИЛИНДЕНСКИ ИСЕЛЕНИЧКИ СРЕДБИ ЗА ПАМЕТЕЊЕ

ДЕЛ ОД ВИСТИНАТА ЗА ПРЕСПА

Илинден е најголемиот ден на слободарскиот дух од сите денови и празници на Македонија. Тој е величествен ден на сенародниот македонски копнеж за борба и слобода на Македонија. Затоа тој голем ден за сите Македонци од етничка Македонија го прави Љубојно да е најубаво, највесело и најпривлечно. На Илинден во Љубојно се игра и се пее, љубанци и нивните гости се атмосфера кога се јаде и се пие, се чувствува топло гостопримство и срдечност кај сите оние штоприсатни на Илинден.

Повеќе: ИЛИНДЕНСКИ ИСЕЛЕНИЧКИ СРЕДБИ ЗА ПАМЕТЕЊЕ

Кинотека: Проекција на шведскиот филм „Само обичен човек“

Шведскиот документарен филм „Само обичен човек“ ќе биде прикажан утре, во 20 часот, во Кинотека на Македонија, во организација на Амбасадата на Шведска во Скопје.

Повеќе: Кинотека: Проекција на шведскиот филм „Само обичен човек“

Страница 3 од 23