Францускиот филм „Џанго“ го отвора 67. Берлинале

Со свечената премиера на францускиот филм „Џанго“ во Берлин во четврток започнува 67. Берлински филмски фестивал, познат како Берлинале.

Повеќе: Францускиот филм „Џанго“ го отвора 67. Берлинале

Излезе од печат поетската книга „Темни деноноќија“ од Матеја Матевски

Излезе од печат поетската книга „Темни деноноќија“ од Матеја Матевски, во издание на „Матица македонска“ од Скопје.

Повеќе: Излезе од печат поетската книга „Темни деноноќија“ од Матеја Матевски

Изложба на Пикасо, Вазарели, Пандилов, Миро и Дали во галерија Остен

Изложба на големите мајстори во светот на уметноста Пикасо, Вазарели, Пандилов, Миро и Дали во галерија Остен, ќе биде отворена во четврток, со почеток во 12 часот.

Изложбата е посветена на носителите на наградата Светско културно наследство, која се доделува на Остен биеналето на цртеж на починати уметници кои направиле значаен придонес за уметноста во светски рамки.

Повеќе: Изложба на Пикасо, Вазарели, Пандилов, Миро и Дали во галерија Остен

Драмата „Ништо без Трифолио“ ќе биде поставена во прилепскиот театар

„Ништо без Трифолио“, од Русомир Богдановски, во режија на Коле Ангеловски е првиот проект на кој започна да работи театарот „Војдан Чернодрионски“, годинава.

Повеќе: Драмата „Ништо без Трифолио“ ќе биде поставена во прилепскиот театар

Започнува Летниот фестивал на книгата на „Три“

Под слоганот „Патувај, истражувај, уживај… со книга,“ издавачкиот центар „Три“ го започнува традиционалниот Летен фестивал на книгата, кој ќе трае од 20 јуни до 31 август.

Повеќе: Започнува Летниот фестивал на книгата на „Три“

Француски филмски фестивал – отворање во Скопје, затворање во Охрид

Пред осум години, со ентузијазмот и со стекнатиот капитал на писателот Јордан Плевнеш, како поранешен македонски амбасадор во Франција, во Охрид почна и повеќе години се одржуваше Фестивалот на францускиот филм, кој донесе значаjни остварувања и познати актери.

Повеќе: Француски филмски фестивал – отворање во Скопје, затворање во Охрид

Охрид: Промоција на „Толковен речник на македонскиот јазик“

Во Охрид продолжува со работа летната македонистичка школа – Семинарот за македонски јазик, литература и култура. Денешниот семинарски ден почна со предвање на професор доктор Људмил Спасов на тема „70 години македонска азбука и македонски правопис“, а учесниците беа дел и од лекторските вежби.

Повеќе: Охрид: Промоција на „Толковен речник на македонскиот јазик“

„Лебедово езеро“ на 19 јуни во МНТ

На 19 јуни, со почеток во 19 часот, на сцената на Македонскиот народен театар, балетското училиште „Булфрогс“ премиерно ќе го изведе балетскиот рецитал „Лебедово езеро“ на музика од Петар И. Чајковски, во кореографија на Александра Никифоровски.

Повеќе: „Лебедово езеро“ на 19 јуни во МНТ

Страница 5 од 8