Изложба на индустриски дизајни

Студентите од насоката индустриски дизајн при Машинскиот факултет, УКИМ, Скопје, организираат изложба под наслов „Дизајнирање на еволуцијата“, на која ќе се претстават со свои одбрани дела креирани во изминатите три години.

Повеќе: Изложба на индустриски дизајни

Изложба „Историја на наследството“

Изложбата „Историја на наследството“ (Словенија и сукцесијата по распаѓањето на Југославија), која ја подготви Архивот на Република Словенија во соработка со РТВ Словенија и со Дипломатскиот архив на Министерството за надворешни работи на Република Словенија, ќе биде отворена во четврток во Музејот на македонската борба.

Повеќе: Изложба „Историја на наследството“

Романот „Рогот на љубовта“ од Божин Павловски во конкуренција за Меѓународна награда за литература Даблин

Во конкуренција за престижната Меѓународна награда за литература Даблин (International Dublin Literary Award) за 2017 година влегоа 147 романи номинирани од национални и градски библиотеки од 38 земји на 18 јазици во светот, а меѓу нив е и романот „Рогот на љубовта“ од Божин Павловски, предложен од Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Скопје.

Повеќе: Романот „Рогот на љубовта“ од Божин Павловски во конкуренција за Меѓународна награда за литература...

Објавена новата книга на Калина Малеска „Мојот непријател Итар Пејо“

Новата книга на Калина Малеска „Мојот непријател Итар Пејо“ во издание на ИЛИ-ИЛИ излезе од печат денеска, со што таа стана ново име во семејството на одлични домашни автори кои оваа издавачка куќа ги издава во изминатите десет години.

Повеќе: Објавена новата книга на Калина Малеска „Мојот непријател Итар Пејо“

Изложба на тема „Турска Современа Фотографија 10 Автори-10 Мотиви“

Изложба на тема „Турска Современа Фотографија 10 Автори-10 Мотиви“ ќе биде отворена во четврток во Чифте Амам.

Повеќе: Изложба на тема „Турска Современа Фотографија 10 Автори-10 Мотиви“

Објавена поетската книга „Еверест“ од Драго Гламузина

Друштвото за издавачка дејност „МАКЕДОНИКА литера“ ја објави поетската книга „Еверест“ од Драго Гламузина, во превод од хрватски јазик на Нове Цветаноски.

Повеќе: Објавена поетската книга „Еверест“ од Драго Гламузина

Во Тетово изложба на слики на сириски бегалец

Во просториите Културно-хуманитарната организација „Мерхамет“ во Тетово е отворена изложбата „Сенки на агонијата“ на сирискиот бегалец Шерго Муса, кој преку уметноста ги претставува искуствата на неговото семејство и сирискиот народ при патувањето кон земјите на Западна Еврапа, јавува агенцијата Анадолу.

Повеќе: Во Тетово изложба на слики на сириски бегалец

Премиера на драмата „9“ од Гоце Ристовски во Нови Сад

Драмата „9“ од македонскиот писател Гоце Ристовски, во вторникот ќе биде премиерно изведена на сцената на културниот центар во Нови Сад, со почеток во 20 часот.

Повеќе: Премиера на драмата „9“ од Гоце Ристовски во Нови Сад

Филмот „Зошто?“ на Мурат Жерка добитник на наградата „Ратка Илиевска-Лале“

Филмот „Зошто?“ снимен со мобилен телефон, а ја обработува темата за загадувањето, од Мурат Жерка, е добитник на наградата „Ратка Илиевска –Лале“, на седмото издание на „Мобил фестивал“, кое заврши во сабота во Кинотеката на Македонија.

Повеќе: Филмот „Зошто?“ на Мурат Жерка добитник на наградата „Ратка Илиевска-Лале“

Страница 6 од 101