Промоција на стихозбирки на Мирослав Валек и на Војтех Михалик

Денеска, со почеток од 13 часот, во Центарот за култура „Григор Прличев“ во Охрид, пред македонската публика ќе бидат претставени неодамна објавените стихозбирки на македонски јазик, од двајца великани на словачката книжевност: Мирослав Валек – „Минута пред заспивање“ и Војтех Михалик – „Еротикон“.

Повеќе: Промоција на стихозбирки на Мирослав Валек и на Војтех Михалик

Концерт на американските електронски музичари „Волтер Грос“ и „Теншан“ во културниот центар „Кула“

Како вистинско електронско освежување Кула ви ги претставува американските музичари Волтер Грос и Теншан. Помеѓу мрежа од кабли и електронски уреди ќе имате прилика да го восприемите експерименталниот електронски звук на американската сцена на 02 јуни (вторник) со почеток во 20.00 часот. Со вистинско задоволство, тимот на Кула ви ги носи најновите форми на електроника преку неконвенционални битови, мутирани вокали и магма од перкусии.

Повеќе: Концерт на американските електронски музичари „Волтер Грос“ и „Теншан“ во културниот центар „Кула“

Самостојна изложба на Мирослава Микица Трујкановиќ во Прилеп

Во галеријата на НУЦК „Марко Цепенков“, Прилеп, в четврток, 28 мај, со почеток во 20 часот ќе биде отворена самостојната изложба на авторката Мирослава Микица Трујкановиќ.

Повеќе: Самостојна изложба на Мирослава Микица Трујкановиќ во Прилеп

Филмскиот фестивал „Астерфест“ почнува утре

Единаесеттото издание на Интернационалниот филмски фестивал „Астерфест“ почнува утре, 27 мај, во големата сала на НУЦК „Антон Панов“ во Струмица.

Повеќе: Филмскиот фестивал „Астерфест“ почнува утре

Изложба: „Македонија така далечна, а така блиска“ во Загреб

Од денеска, до 28 мај, во зградата на Хрватската матица на иселениците во Загреб, Македонското културно друштво „Охридски бисер“ ја организира културна манифестација: „Денови на македонската култура“.

Повеќе: Изложба: „Македонија така далечна, а така блиска“ во Загреб

Славчо Ковилоски, добитник на наградата „Јован Котески“

Поетската збирка „Барутна поезија“ од Славчо Ковилоски е годинашен добитник на наградата „Јован Котески“, по конкурсот што петти пат го распишаа Културниот центар „Бран“ и Ревијата за книжевност „Бранувања“ од Струга.

Повеќе: Славчо Ковилоски, добитник на наградата „Јован Котески“

Охридската резба во Рим за чествувањето на Свети Кирил

Охридскиот Завод за заштита на спомениците на културата и музеј, ќе ја организира изложбата „Уметноста на македонската резба – традиција и континуитет“ во рамките на 47-та манифестација „Македонија во чест на свети Кирил“ во Рим.

Повеќе: Охридската резба во Рим за чествувањето на Свети Кирил

Промоција на книгата „Разговорница“ од Кристина Николовска

Книгата филозофски разговори „Разговорница“ од Кристина Николовска ќе биде промовирана на 21 мај (четврток) во 12 часот во „Матица ексклузив“. Книгата ќе ја промовираат Јордан Плевнеш и Венко Андоновски, а музички настап ќе има маестро Борис Трајанов. На промоцијата ќе има и средба со соговорници на Николовска.

Книгата содржи разговори за уметноста и за филозофија на уметноста со познатите: Гане Тодоровски, Ферид Мухиќ, Јордан Плевнеш, Горан Стефановски, Борис Трајанов и Венко Андоновски.

Повеќе: Промоција на книгата „Разговорница“ од Кристина Николовска

Филмот „Деца на Сонцето“ ќе се дистрибуира во Германија

Филмот „Деца на Сонцето“, во режија на Антонио Митриќески, годинава е на маркетот во Кан преку дистрибутерот „Принц филм“…

Повеќе: Филмот „Деца на Сонцето“ ќе се дистрибуира во Германија

Страница 7 од 8