Започнува Летниот фестивал на книгата на „Три“

Под слоганот „Патувај, истражувај, уживај… со книга,“ издавачкиот центар „Три“ го започнува традиционалниот Летен фестивал на книгата, кој ќе трае од 20 јуни до 31 август.

Повеќе: Започнува Летниот фестивал на книгата на „Три“

Француски филмски фестивал – отворање во Скопје, затворање во Охрид

Пред осум години, со ентузијазмот и со стекнатиот капитал на писателот Јордан Плевнеш, како поранешен македонски амбасадор во Франција, во Охрид почна и повеќе години се одржуваше Фестивалот на францускиот филм, кој донесе значаjни остварувања и познати актери.

Повеќе: Француски филмски фестивал – отворање во Скопје, затворање во Охрид

Охрид: Промоција на „Толковен речник на македонскиот јазик“

Во Охрид продолжува со работа летната македонистичка школа – Семинарот за македонски јазик, литература и култура. Денешниот семинарски ден почна со предвање на професор доктор Људмил Спасов на тема „70 години македонска азбука и македонски правопис“, а учесниците беа дел и од лекторските вежби.

Повеќе: Охрид: Промоција на „Толковен речник на македонскиот јазик“

„Лебедово езеро“ на 19 јуни во МНТ

На 19 јуни, со почеток во 19 часот, на сцената на Македонскиот народен театар, балетското училиште „Булфрогс“ премиерно ќе го изведе балетскиот рецитал „Лебедово езеро“ на музика од Петар И. Чајковски, во кореографија на Александра Никифоровски.

Повеќе: „Лебедово езеро“ на 19 јуни во МНТ

Француски филмски фестивал од 17 до 20 јуни

Осмото издание на Францускиот филмски фестивал ќе се одржи од 17 до 20 јуни, а ќе бидат прикажани десетина француски филмови од најуспешната француска продукција во текот на изминатите две години.

Повеќе: Француски филмски фестивал од 17 до 20 јуни

Повеќе од 100 кандидати се пријавени за учество на Гитарската работилница со Влатко Стефановски

Повеќе од 100 кандидати се пријавени за учество на Гитарската работилница со Влатко Стефановски која, со поддршка на Министерството за култура, ќе се одржи од 24 до 26 јуни во Спомен-домот на Тоше Проески во Крушево.

Повеќе: Повеќе од 100 кандидати се пријавени за учество на Гитарската работилница со Влатко Стефановски

Нов роман и поетска збирка од Петко Шипинкаровски

Културниот центар „Бран“ од Струга ја објави најновата поетска книга, петта по ред, „Доаѓаат дoждовите “, од авторот Петко Шипинкаровски.

Повеќе: Нов роман и поетска збирка од Петко Шипинкаровски

МНТ и Турски театар ќе соработуваат со државните театри од Турција

Генералниот директор на Државните театри на Турција, Неџад Биречик, и директорите на Македонскиот народен театар, Дејан Лилиќ, и на Турскиот театар – Скопје, Атила Клинче, потпишаа меморандум за соработка и за културна размена.

Повеќе: МНТ и Турски театар ќе соработуваат со државните театри од Турција

Ќе се снима детска авантура во дивина „Потрага по загубеното богатство“

„Потрага по загубеното богатство“ е темата на филмската авантура што летово ќе се снима во рамки на филмскот детски камп во периодот од 26 јуни до 1 јули, а во организација на КЦ „Тинтири минтири“ и „Аурипигмент продукција“ од Скопје.

Повеќе: Ќе се снима детска авантура во дивина „Потрага по загубеното богатство“

Страница 8 од 11