Кинотека: Проекција на шведски документарен филм за расизмот и храброста

Амбасадата на Шведска во Скопје во соработка со Кинотеката, организира две проекции на документарниот филм „Фини луѓе“ (“Nice people”). Проекциите ќе бидат одржани на 25 и 27 мај, во 20 часот, во кинотечната сала, а влезот за посетителите е бесплатен.

Повеќе: Кинотека: Проекција на шведски документарен филм за расизмот и храброста

Документарниот филм „Езеро од Јаболка“

Престижната награда „Персеј“ на филмскиот фестивал Т­Филм во Острава ја доби програмата за развој на Обединетите нации и Швајцарската агенција за развој меѓу конкуренција на филмови од сите страни на светот.

 

Повеќе: Документарниот филм „Езеро од Јаболка“

Трет фестивал за музички документарци „Скопје синема сити“

Tретиот Филмски фестивал за музички документарни филмови „Скопје синема сити“ ќе се одржи од 15 до 19 јуни во Кинотеката на Македонија.

 

Повеќе: Трет фестивал за музички документарци „Скопје синема сити“

БРАЈЧИНО – ИНТЕРЕСНО МЕСТО ЗА СЕЛСКИ ТУРИЗАМ

ДЕЛ ОД ВИСТИНАТА ЗА ПРЕСПА

Селото Брајчино е едно од најпрекрасните локации во преспанскиот регион. Се наоѓа под југозападниот срт на Баба Планина, каде што се допира со атарот на селото Бистрица, Битолско, како и со државната граница на јужниот сосед. Ова прекрасно село се наоѓа на надморска височина од 1000 метри. Тоа е сместено на крајниот југоисточен дел на Општината Ресен, од која е оддалечено 32 километра, и е распространето од двете страни на Стара Река или, како што ја викаат, Брајчинска Река. Атарот на селото е доста голем и зафаќа простор од околу 60 километри квадратни, во кој повеќе пре- овладуваат шуми и пасишта, а помал дел отпаѓа на обработливо земјиште.

Повеќе: БРАЈЧИНО – ИНТЕРЕСНО МЕСТО ЗА СЕЛСКИ ТУРИЗАМ

Кански филмски фестивал : Интерес за македонскиот павиљон – во исчекување на премиерата на „Насоки“

Агенција за филм ја промовира македонската кинематографија со најновата филмска продукција, и ја рекламира земјата како дестинација за снимање филмови каде што со правото на поврат на средства во износ од 20% треба да се привлечат странските продукции да снимаат кај нас.

Повеќе: Кански филмски фестивал : Интерес за македонскиот павиљон – во исчекување на премиерата на „Насоки“

Триото на Трајковска со изведба на класични композиции во кросовер стил

Македонската виолинистка Пламенка Трајковска со своето гудачко трио ќе реализира концерт во НУ Центар за култура Кочо Рацин во Кичево. Концертот ќе се оддржи на 23 мај (вторник) со почеток во 20.30.часот.

Повеќе: Триото на Трајковска со изведба на класични композиции во кросовер стил

Сe одржа првиот фестивал на куклени театри „Дебарска кукла“

Во организација на здружението за Арт култ 5, во Центарот за Култура денеска заврши првиот фестивал на Куклени театри „Дебарска кукла“. На фестивалот учествуваа четири куклени театри од Македонија, Албанија и Турција, претставувајки се со претстави на македонски, албански и турски јазик.

Повеќе: Сe одржа првиот фестивал на куклени театри „Дебарска кукла“

Трето издание на МАН на познатата Школка во Градски парк

Во Градскиот парк, на познатата Школка, на 23 мај ќе се одржи третото издание на македонските алтернативни награди – МАН, на кое ќе се доделуваат награди за најзаслужните чинители на македонската култура и уметност проследени со настапи од многу македонски бендови и артисти: Јаков Дренковски и Бендот, ПМГ Колектив, СМАТ, Проџект Орфеус, Д Блек енд Вајз Сошл Клаб, Подземан ефект, Кртот, Видо, Сиги, Алфа, Стил темпл, како и видеодиџеј дуелот помеѓу диџеј Гоце САФ и диџеј Славе .

Повеќе: Трето издание на МАН на познатата Школка во Градски парк

Излезе од печат збирката „Златен меч на времето: поезија за Велес и велешани“

Деновиве излезе од печат збирката „Златен меч на времето: поезија за Велес и велешани“ во издание на Академски Печат и Клубот на писатели „Коста Солев Рацин“ од Велес.

Повеќе: Излезе од печат збирката „Златен меч на времето: поезија за Велес и велешани“

Страница 10 од 23