Самостојна изложба на Мирослава Микица Трујкановиќ во Прилеп

Во галеријата на НУЦК „Марко Цепенков“, Прилеп, в четврток, 28 мај, со почеток во 20 часот ќе биде отворена самостојната изложба на авторката Мирослава Микица Трујкановиќ.

Повеќе: Самостојна изложба на Мирослава Микица Трујкановиќ во Прилеп

Филмскиот фестивал „Астерфест“ почнува утре

Единаесеттото издание на Интернационалниот филмски фестивал „Астерфест“ почнува утре, 27 мај, во големата сала на НУЦК „Антон Панов“ во Струмица.

Повеќе: Филмскиот фестивал „Астерфест“ почнува утре

Изложба: „Македонија така далечна, а така блиска“ во Загреб

Од денеска, до 28 мај, во зградата на Хрватската матица на иселениците во Загреб, Македонското културно друштво „Охридски бисер“ ја организира културна манифестација: „Денови на македонската култура“.

Повеќе: Изложба: „Македонија така далечна, а така блиска“ во Загреб

Славчо Ковилоски, добитник на наградата „Јован Котески“

Поетската збирка „Барутна поезија“ од Славчо Ковилоски е годинашен добитник на наградата „Јован Котески“, по конкурсот што петти пат го распишаа Културниот центар „Бран“ и Ревијата за книжевност „Бранувања“ од Струга.

Повеќе: Славчо Ковилоски, добитник на наградата „Јован Котески“

Охридската резба во Рим за чествувањето на Свети Кирил

Охридскиот Завод за заштита на спомениците на културата и музеј, ќе ја организира изложбата „Уметноста на македонската резба – традиција и континуитет“ во рамките на 47-та манифестација „Македонија во чест на свети Кирил“ во Рим.

Повеќе: Охридската резба во Рим за чествувањето на Свети Кирил

Промоција на книгата „Разговорница“ од Кристина Николовска

Книгата филозофски разговори „Разговорница“ од Кристина Николовска ќе биде промовирана на 21 мај (четврток) во 12 часот во „Матица ексклузив“. Книгата ќе ја промовираат Јордан Плевнеш и Венко Андоновски, а музички настап ќе има маестро Борис Трајанов. На промоцијата ќе има и средба со соговорници на Николовска.

Книгата содржи разговори за уметноста и за филозофија на уметноста со познатите: Гане Тодоровски, Ферид Мухиќ, Јордан Плевнеш, Горан Стефановски, Борис Трајанов и Венко Андоновски.

Повеќе: Промоција на книгата „Разговорница“ од Кристина Николовска

Филмот „Деца на Сонцето“ ќе се дистрибуира во Германија

Филмот „Деца на Сонцето“, во режија на Антонио Митриќески, годинава е на маркетот во Кан преку дистрибутерот „Принц филм“…

Повеќе: Филмот „Деца на Сонцето“ ќе се дистрибуира во Германија

Отворање на изложбата „Унгарците го истражуваат Ориентот“

Изложбата „Унгарците го истражуваат Ориентот“ денеска ќе биде отворена во Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ во Скопјe.

Повеќе: Отворање на изложбата „Унгарците го истражуваат Ориентот“

Бугарката Вања Ангелова добиник на наградата „Книжевна далга“

Познатата бугарска авторка Вања Ангелова е годинешен добитник на меѓународната награда „Книжевна далга“ што ја доделуваат Културниот центар „Бран“ и Ревијата за книжевност „Бранувања“ од Струга.

Повеќе: Бугарката Вања Ангелова добиник на наградата „Книжевна далга“

Страница 100 од 101