МИОА ги чешла институциите, бројката од 115.729 вработени не е реална

Министерството за внатрешни работи почна со поединечна проверка на бројот на вработени во сите институции откако било утврдено дека дека Регистарот на вработените во јавниот сектор не ја дава реалната бројка, соопшти министерот Дамјан Манчевски.

 

„Согласно Законот за вработените во јавниот сектор, Министерството за информатичко општество и администрација преку Информационен систем за управување со човечки ресурси воспоставува и води Регистар на вработените во јавниот сектор. Сепак, Министерството за информатичко општество и администрација нема Регистар што ги содржи информациите за сите вработени во јавната администрација. Иако за регистарот се одвоени 2 милиони евра за период од 5 години (2014-2018), тој не ја рефлектира реалната состојба со бројот на вработени“, рече Манчевски.

Тој информираше дека во Македонија постојат 1.302 институции, а од нив 197 не побарале согласност за систематизација од МИОА. За нив, рече Манчевски, немаме никакви податоци.

 

Loading...