Американците го дизајнираа најдобриот авион на светот! (ВИДЕО)

Американската авијација разви нов концепт на лесен борбен авион „Мачета“.

 

Најголемата разлика во однос на претходниците и конкуренцијата е во материјалот кој се изработува и тоа што ќе има пропелер. Американците тврдат дека „Мачета“ ќе биде најдобар лесен борбен авион на светот.

Производството на „Мачета“ се уште не започнало, целиот проект е во фаза на развој, но според тврдењата набрзо ќе дојде до реализација.

Овој авион ќе се прави од материјал, кој со изгледот потсетува на сунѓер или пена. Фасцинантен е податокот дека оваа пена апсорбира до 9 пати повеќе енергија од сличните материјали, кои покрај тоа се неколку пати потешки од неа.

Погледнете го видеото:

Loading...