Nokia повторно се враќа на пазарот на паметни телефони

Финската телекомуникациска компанија Nokia, некогашен светски лидер во производството на мобилни телефони, повторно во првата половина на следната година ќе се врати на пазарот на паметни телефони, соопшти компанијата.

Повеќе: Nokia повторно се враќа на пазарот на паметни телефони

Геолози откриле масивен расед на Земјата

Геолозите од Австралискиот национален универзитет во Канбера и од Ројал Холовеј универзитетот во Лондон, откриле постоење на отворен расед на Земјата. Ова откритие би можело да им помогне да во решавањето на загатката како се формирал 7,2 километри длабокиот амбис во Тихиот Океан.

Повеќе: Геолози откриле масивен расед на Земјата

113-от елемент од периодичниот систем наречен „нихониум“

Еден од навите ткн супертешки елементи од Периодичниот систем на Менделеев со број 113 официјално е наречен „нихониум“ (нихониј) и го доби симболот Nh.

Повеќе: 113-от елемент од периодичниот систем наречен „нихониум“

Анализа Макфакс: Ранливостите на сајбер просторот, човечкиот фактор далеку пред сите други

Ранливостите во сајбер просторот и сајбер безбедноста се должат на многу работи, но еден од тие фактори е најкритичен, а тоа е човечкиот фактор, објаснуваат експертите на регионалниот форум посветен на сајбербезбедноста кои деновиве се одржува во Белград, во организација на швајцарската организација DCAF. Секако дека софтервот и комуникациските протоколи имаат свои ранливости, но тука секогаш предничи човечкиот фактор, објаснува Владимир Радуновиќ, директорот на Фондацијата Дипло, која се занимава со е-дипломатија и сајбер безбедност.

Повеќе: Анализа Макфакс: Ранливостите на сајбер просторот, човечкиот фактор далеку пред сите други

Детектори за пот: Со помош на оваа лепенка откријте повеќе за вашето здравје

Американски научници од Универзитетот Илиноис создале лепенка која покажува дали на телото му треба вода или надополнување на електролити.

Повеќе: Детектори за пот: Со помош на оваа лепенка откријте повеќе за вашето здравје

Ги оставате полначите вклучени во штекер? Еве колку струја трошат!

Колку струја трошат полначите за мобилен, лаптоп или таблет? Ќе заштедиме ли електрична енергија и пари ако ги исклучиме после употребата? Еден од странските ИТ портали се позанимава со оваа тема и со помош на струен мерач доби конкретни податоци.

Повеќе: Ги оставате полначите вклучени во штекер? Еве колку струја трошат!

Макфакс истражување: Има ли Македонија соодветна стратегија за сајбер безбедност и капацитети за реализација?

Во време кога националната безбедност е секојдневно присутна тема во јавноста ширум Европа и светот, сајбер безбедноста и градењето на стратегија за имплементација на истата претставува еден од клучните елементи на кои се базира успешноста на одбранбениот систем на една земја. Македонија, како и останатите европски земји, не е имуна на се почестите и големи закани кои го демнеат сајбер просторот и соодветно на тоа, државните институции се должни да подготват и соодветна стратегија за справување со ваквиот тип на закани. Макфакс истражуваше повеќе на оваа тема и за тоа што треба се треба да опфаќа македонската национална стратегија за сајбер безбедност.

Повеќе: Макфакс истражување: Има ли Македонија соодветна стратегија за сајбер безбедност и капацитети за...

Амeриканскиот научник открива каков би можел да биде светот за 500 години

Познатиот американски астрофизичар Нил де Грас Тајсон, открива дека доколку светската популација продолжи да расте вакво темпо тогаш за 500 години на Земјата сите луѓе ќе можат да застанат еден покрај друг.

Повеќе: Амeриканскиот научник открива каков би можел да биде светот за 500 години

Страница 5 од 153