Нов тест открива дали имате рани симптоми на срцев удар

Стручниот магазин „Physical Biology“, пишува дека делувањето на тестот се заснова на откривање на специфичен биомаркер во крвта.

Клучниот биомаркер е поврзан со наслагите на ѕидовите на крвните садови, кои доведуваат до срцев уда, а откриен е после анализа на 10 милиони ќелии.

Во досегашното истражување учествувале повеќе од 104 испитаници, а тестот е 100 проценти точен.

Истражувачите сега имаат намера да ја проверат точноста на тестот на група испитаници кои сега ги добиле раните симптоми на инфарктот.

 

 

 

И.М./М.Т.

Loading...