Што ќе ви се случи ако не спиете цела недела!? (ВИДЕО)

Општо е познато дека на човекот потребни му се помеѓу 7 и 8 часа сон како би бил одморен и подготвен за новиот ден.

 

 

Страницата BrightSide направи видео и објасни што се случува со телото и умот на лице кое не би спиело цела недела. Иако овој „проект“ делува незамисливо, состојбите се следниве:

Прв ден - последиците се целодневен замор и слаба концентрација.

Втор ден настапува состојба на замор и проблеми со меморијата и памтењето податоци.

Трет ден без спиење доаѓа до проблеми со говорот и неможност да се движите и да ги извршувате нормално работите.

Четврт ден недостаток на сон би се одразил на менталната состојба на човекот, па пропратните ефекти би биле депресија и апатија.

Петти ден настапува фаза на бес поради сериозно заморување.

Шестиот ден покрај физичкиот замор, менталната состојба би била загрозена. Халуцинации и мрморење во текот на говор би биле најдоминантни елементи.

Седмиот ден настапува „зомби фаза“. Односно целосна исклученост, состојба слична на кататонија.

Ова е еден од најопасните експерименти бидејќи сонот е многу важен за имунитетот и генералната здравствена состојба.


Loading...

JT Fixed Display